The Type and the Grade - Landshut Lecture
We tend to evaluate objects and people around us in two main ways: as types (i.e., having a particular quality) or as grades (i.e., being more or less). In this presentation, I dive into the world of wine, specifically contrasting the history of wine classification in Napa Valley (United States) and Burgundy (France), to analyze the socio-technical conditions under which these two different imaginaries developed, how they were stabilized through institutions and instruments, and how they continue to shape subjective perceptions – in this case the »taste« of wine.
Marion Fourcade ist Professorin für Soziologie an der University of California, Berkeley, und war 2019/20 Distinguished Visiting Professor of Sociology am Institute for Advanced Study in Princeton. Zu ihren wichtigsten Büchern zählt »Economists and Societies: Discipline and Profession in the United States, Britain and France, 1890s to 1990s«, das 2009 bei Princeton University Press erschienen ist. Gegenwärtig beschäftigt sie sich mit der Politik der Wein-Klassifikation in Frankreich und den USA und neuen Formen von sozialer Ungleichheit, Moral und Profit in der der digitalen Ökonomie, wozu ein zusammen mit Kieran Healy verfasstes Buch mit dem Titel »The Ordinal Society« bei Harvard University Press erscheinen wird.
Ihr erstes deutsches Buch erscheint im September 2022 in der Hamburger Edition, dem Verlag des Hamburger Instituts für Sozialforschung.
Bibliographische Informationen (© Bibliothek des HIS)
Der Einlass beginnt um 18.30 Uhr.
Für den Zugang zum HIS ist eine Corona-Erklärung notwendig.
Im Institut besteht auf allen Wegen eine Maskenpflicht.
Wir bitten Sie darüber hinaus darum, die Maske auch nach Einnehmen des Sitzplatzes weiterhin zu tragen.
Ihre Anmeldung können Sie an veranstaltungen(at)his-online.de senden
Informationen zur Preisverleihung und Marion Fourcades I. Landshut Lecture am 27. Juni 2022
